Czym jest obróbka termiczna żywności?

Obróbka termiczna żywności jest terminem, z którym każdy z nas spotyka się na co dzień. To smażenie, pieczenie, gotowanie na parze, blanszowanie, grillowanie i wiele innych. Na czym dokładnie polega proces obróbki termicznej żywności?

Co oznacza termin: obróbka termiczna żywności?

Głównym założeniem obróbki termicznej żywności https://gastromocni.pl/obrobka-termiczna nie jest przygotowanie smacznego posiłku, a pozbycie się z nich substancji, które mogłyby doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Wysoka temperatura obróbki sprawia, że groźne drobnoustroje znajdujące się w pokarmie ulegają zniszczeniu.

Oczywiście nie sposób zapomnieć o tym, że wpływa ona znakomicie na walory organoleptyczne takie ja: smak, zapach i wygląd, jednak najważniejszym założeniem jest likwidacja groźnych bakterii np. Salmonelle z produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Jakie metody obróbki termicznej istnieją oraz która z nich jest najzdrowsza?

Wśród najpopularniejszych metod obróbki cieplnej wyróżnia się: pieczenie, smażenie, gotowanie, duszenie i gotowanie na parze. Niewątpliwie każda z nich nadaje inny charakter danej potrawie. Gotowanie na parze jest uznawane za najzdrowsze i polecane osobom przebywającym na dietach redukcyjnych czy zdrowotnych.

Większość z metod podczas obróbki sprawia, że niektóre z witamin znajdujących się w żywności po prostu giną. Ma to szczególny związek z temperaturą i czasem obróbki termicznej żywności.

Z drugiej strony żywność poddana tym procesom staje się lepiej przyswajalna i strawna dla organizmu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *